Αίμα από τη μύτη το καλοκαίρι: Γιατί συμβαίνει και πώς θα το σταματήσετε

Αίμα από τη μύτη το καλοκαίρι: Γιατί συμβαίνει και πώς θα το σταματήσετε

Το εσωτερικό της μύτης είναι γεμάτο αιμοφόρα αγγεία, που μπορεί να σπάσουν για διάφορους λόγους με αποτέλεσμα να ματώσει η μύτη.

Ειδικά το καλοκαίρι, τα άτομα που πάσχουν από συχνές ρινορραγίες είναι πιο επιρρεπή λόγω των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και της ξηρότητας του αέρα.

Υπολογίζεται ότι το 10 με 12% των ανθρώπων έχουν ένα επεισόδιο επίσταξης στην διάρκεια της ζωής τους. Τις περισσότερες φορές τα αίτια δεν είναι σοβαρά και αντιμετωπίζονται χωρίς ιατρική βοήθεια.

Αίτια

-Ιδιοπαθής ρινορραγία. Δεν υπάρχει εμφανής αιτιολογία, εμφανίζεται συνήθως στα παιδιά και υποχωρεί μετά την εφηβεία.

-Τραυματισμός του εσωτερικού της μύτης από χτύπημα ή από σκάλισμα με το δάχτυλο.

-Η υψηλή θερμοκρασία κατά το καλοκαίρι, η χαμηλή θερμοκρασία κατά τον χειμώνα και τα κακώς ρυθμισμένα κλιματιστικά είναι παράγοντες που προκαλούν μικροαιμορραγίες από τη μύτη, σε ένα υγιή οργανισμό.

-Η αρτηριακή υπέρταση σε συνδυασμό με αρτηριοσκλήρυνση είναι ένας λόγος που σε αρκετούς ηλικιωμένους «ανοίγει» η μύτη. Επίσης λόγω του πανικού που δημιουργεί καμιά φορά η επίσταξη , η πίεση μπορεί να βρεθεί υψηλή (δηλαδή, η αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι το αποτέλεσμα και όχι το αίτιο της ρινορραγίας).

-Τοπικοί παράγοντες και νοσήματα (π.χ. λοιμώξεις, νεοπλάσματα, τοπικά καρκινώματα, spray, χημικές ουσίες του περιβάλλοντος).

Πρώτες βοήθειες

-Με τον δείκτη και τον αντίχειρα, πιάνετε με δύναμη τα πτερύγια της μύτης και σκύβετε μπροστά για να μην καταπιείτε αίμα. Εφαρμόζετε σταθερή πίεση για δέκα τουλάχιστον λεπτά, αναπνέοντας από το στόμα.

-Ζητάτε από κάποιον να σας φέρει πάγο, τον οποίο τοποθετείτε τοπικά. Η πίεση στη βάση της μύτης με πάγο (τυλιγμένο σε πετσέτα) ή κρύα κομπρέσα μπορεί να βοηθήσει μειώνοντας την αιματική ροή

-Μη φυσάτε δυνατά τη μύτη σας, να τη φυσάτε πάντοτε με ανοικτό το στόμα και να μην την καθαρίζετε με αντικείμενα.

-Παραμείνετε σε καθιστή θέση με ίσια πλάτη και σκύψτε λίγο προς τα εμπρός για να εμποδίσετε το αίμα να συσσωρευτεί στο πίσω μέρος του λαιμού σας.

-Για να μην ξαναρχίσει η ρινορραγία, δεν πρέπει να φυσήξετε για λίγες ώρες τη μύτη σας, να σκύψετε, να ασχοληθείτε με κοπιώδεις δραστηριότητες ή να σηκώσετε βαριά αντικείμενα.

-Μην ξαπλώσετε ανάσκελα.

-Αν βάλετε μέσα στο ρουθούνι ένα μικρό κομματάκι βαμβάκι εμποτισμένο με μερικές σταγόνες λεμόνι, η αιμοστατική δράση του λεμονιού θα βοηθήσει να σταματήσει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά η αιμορραγία.


Αφήστε το σχόλιο σας
Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Απαιτούμενα πεδία *

Θα πρέπει να συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιό σας.