Θηλασμός: Ψυχική γέφυρα μεταξύ μητέρας και παιδιού

Θηλασμός: Ψυχική γέφυρα μεταξύ μητέρας και παιδιού

Τον τελευταίο καιρό, πολλές μελέτες έχουν δημοσιευθεί σχετικά με τα ευεργετικά οφέλη που έχει τόσο το πρωτόγαλα όσο και το μητρικό γάλα στη συνέχεια για το βρέφος αλλά και η διαδικασία του θηλασμού για τη μητέρα.

Αναφέρει αναλυτικά, ο Δρ Βασίλης Αθανασίου, Μαιευτήρας- Χειρουργός- Γυναικολόγος, Επιστημονικός Δ/ντής Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών- IVF Athens Center

Τι είναι όμως το πρωτόγαλα;

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και τις 3-4 πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, παράγεται από τον μαστικό αδένα, μια κιτρινωπή , κρεμώδη ουσία που ονομάζεται πύαρ (πρωτόγαλα).

Το πρωτόγαλα αποτελεί  την ιδανική τροφή για το νεογνό τις πρώτες μέρες της ζωής του, παρέχοντάς  του ανοσία και προστασία. Αποτελεί δηλαδή τον πρώτο φυσικό εμβολιασμό.

Τα συστατικά του χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

- Θρεπτικά συστατικά (πλούσια πηγή πρωτεινών 46,7%, υδατανθράκων 27,2%, λίγο λίπος 1,8% και βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία κ.α.)

- Παράγοντες ανοσοποιητικού συστήματος

- Παράγοντες ανάπτυξης

Τα οφέλη του είναι πολλά. Τα σημαντικότερα είναι:

- Είναι πλούσιο σε αντισώματα που προστατεύουν από λοιμώξεις, μιας και το ανοσοποιητικό σύστημα των νεογνών είναι ανώριμο

- Βοηθάει στην επούλωση των τραυμάτων

- Μεταφέρει στο νεογνό θρεπτικά συστατικά από την μητέρα

- Περιέχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά από το πλήρες γάλα

- Έχει αντιοξειδωτική δράση

- Βοηθάει στο σωστό σχηματισμό των οστών

- Μειώνει τα συμπτώματα των αλλεργιών

- Βελτιώνει την ποιότητα δέρματος και μαλλιών

Ποια είναι τα οφέλη του θηλασμού για τη μητέρα;

Ο θηλασμός αποτελεί μοναδική και ανεπανάληπτη για την μητέρα, αφού δημιουργεί την γέφυρα για ψυχικό και συναισθηματικό δέσιμο μητέρας – παιδιού. Παίρνει την ικανοποίηση ότι μόνο εκείνη συμβάλλει στην ηρεμία, ασφάλεια και ανάπτυξη του μικρού της.

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού επίσης, αναστέλλεται η ωορρηξία, οπότε αποτελεί και μια μέθοδο αντισύλληψης γι’ αυτό το διάστημα. Το περιττό βάρος της εγκυμοσύνης, αποβάλλεται ευκολότερα και γρηγορότερα θηλάζοντας , εφόσον προσέξουμε και την διατροφή μας.

Επίσης, βοηθά στην παλινδρόμηση της μήτρας στο αρχικό της μέγεθος. Αυτό πραγματοποιείται με μία ορμόνη που λέγεται ωκυτοκίνη και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.

Τέλος, ο θηλασμός είναι ο πιο ξεκούραστος τρόπος για την μητέρα να ταΐζει το μωρό της ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες καθώς δεν χρειάζεται   βραστήρες και μπιμπερό και το γάλα της είναι πάντα στη σωστή θερμοκρασία που θέλει το βρέφος!

Ωστόσο, σε περίπτωση χωρισμού μητέρας-παιδιού, π.χ. λόγο εργασίας, πρόωρη γέννηση ή αρρώστια του μωρού, η παραγωγή γάλακτος μπορεί να δομηθεί και να διατηρηθεί μέσω φυσιολογικής άντλησης.  Όπως επίσης και η χρήση κάποιας συσκευής άντλησης μητρικού γάλακτος είναι απαραίτητη αν το νεογέννητο αρχικά ρουφάει αδύναμα και η παραγωγή γάλακτος δεν τονώνεται επαρκώς.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες συμβουλές και για ερωτήσεις για τις συσκευές μητρικού θηλασμού συμπληρώνοντας αυτή τη φόρμα, και εναλλακτικά μπορείτε να καλέσετε στο 25310 20270 για να μάθετε τις τιμές ενοικίασης συσκευών μητρικού θηλασμού.


Αφήστε το σχόλιο σας
Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Απαιτούμενα πεδία *

Θα πρέπει να συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιό σας.