Καλέστε τώρα

25310 20270

Τί είναι το παλμικό οξύμετρο;

H οξυμετρία δηλαδή η μέτρηση των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα γίνεται εύκολα με την χρήση των παλμικών οξυμέτρων. Το ποσοστό του κορεσμού οξυγόνου υπολογίζεται και αναφέρεται και ως ποσοστό % SpO2. Η δυνατότητα να διαθέτουμε στην καθημερινότητά μας μια συσκευή που εύκολα και γρήγορα, μας επιτρέπει να παρακολουθήσουμε την οξυγόνωσή μας, είναι προνόμιο μας από τις αρχές της δεκαετία του '80.

Πιο πρίν μπορούσαμε να γνωρίζουμε, μόνο κατόπιν εξέτασης των αερίων του αίματος, επεμβατικά, δηλαδή σε εργαστήριο. Τα παλμικά οξύμετρα αποτελούν μια βολική, μη επεμβατική και αναίμακτη μέθοδο μέτρησης. Διαθέτοντας λοιπόν ένα οξύμετρο δαχτύλου, μπορείτε να μετράτε την οξυμετρία σας παντού…

Πόσο οξυγόνο πρέπει να έχουμε στο αίμα;

Για να σας φανεί όμως χρήσιμο το οξύμετρο θα πρέπει να γνωρίζετε ποιές είναι οι φυσιολογικές τιμές οξυγόνου στο αίμα, ώστε να μπορείτε να αξιολογήσετε το αποτέλεσμα. Πολύ απλά λοιπόν, αν η ένδειξη που σας εμφανίζει είναι πάνω από 95% είναι φυσιολογικό, όμως χαμηλότερες τιμές , δηλαδή 92% -91% υποδηλώνουν υποξαιμία (χαμηλό Ο2 στο αίμα) και κάτω του 90% αναπνευστική ανεπάρκεια. Να έχετε υπόψη πως σε υψόμετρο 1500 μέτρων περίπου από 92% έως 94% θεωρείται ως φυσιολογικό κι αυτό το αναφέρουμε μια και τα οξύμετρα δαχτύλου χρησιμοποιούνται ευρέως από ορειβάτες.

Πως λειτουργούν τα παλμικά οξύμετρα δαχτύλου;

Το παλμικό οξύμετρο χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα  που φωτοβολεί δύο ξεχωριστές δέσμες φωτός, κόκκινη και υπέρυθρη, μέσα στο αίμα που κυκλοφορεί στα μικρά αγγεία σε μέρος του σώματος που είναι σχετικά «διαφανές» και έχει καλή αρτηριακή παλμική ροή αίματος. Συνήθως τα απλά οξύμετρα είναι δαχτύλου, για αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Οι ακτίνες αυτές αντανακλούν την ποσότητα του οξυγόνου στο αίμα. Το ποσοστό του κορεσμού οξυγόνου υπολογίζεται και αναφέρεται στην οθόνη του οξυμέτρου σας, ως ποσοστό % SpO2 μαζί με τον καρδιακό παλμό.

Για ποιες κατηγορίες ανθρώπων είναι απαραίτητα τα παλμικά οξύμετρα;

Εξαιρετικά απλά στην χρήση και γρήγορα στην εμφάνιση του αποτελέσματος, τα οξύμετρα αποτελούν ιδανική λύση ιδιαίτερα για :

  • ασθενείς με αναπνευστικά ή καρδιακά προβλήματα, ειδικά ΧΑΠ, άσθμα, πνευμονία.
  • την διάγνωση ορισμένων διαταραχών του ύπνου, όπως είναι η άπνοια.
  • πιλότους, αεροσυνοδούς και γενικότερα άτομα τα οποία ταξιδεύουν πολύ και βρίσκονται σε αεροπλάνα υπό πίεση πάνω από 10.000 πόδια συνέχεια.
  • τους ορειβάτες λόγω μεγάλου υψόμετρου
  • αθλητές που τα επίπεδα οξυγόνου τους, μπορεί να μειωθούν με την άσκηση.
  • κάθε άνθρωπο που θέλει να παρακολουθεί τον κορεσμό οξυγόνου στο αίμα.

Προσοχή όμως:

  • Η παλμική οξυμετρία μετρά μόνο την οξυγόνωση και δεν αποτελεί μια πλήρη μέτρηση ανταλλαγής αερίων. Δεν μπορεί δηλαδή να υποκαταστήσει την εξέταση των αερίων αίματος που ελέγχονται στο εργαστήριο, κι αυτό γιατί δεν παρέχει ένδειξη για άλλες παραμέτρους της αναπνευστικής λειτουργίας όπως για το διοξείδιο του άνθρακος και το pH.
  • Να θυμάστε το σκούρο βερνίκι νυχιών δύναται να αλλοιώσει την ανάγνωση του οξυγόνου. Εάν ελέγχετε συχνά τον κορεσμό οξυγόνου σας, ίσως θα πρέπει ν' αποφύγετε τις πολύ σκούρες αποχρώσεις για καλύτερα αποτελέσματα. Η χρήση ιατρικών συσκευών στο σπίτι , σημαίνει άμεσα πως θα πρέπει να είμαστε τυπικοί, ώστε να μην έχουμε αλλοιωμένα αποτελέσματα.

Αν επιθυμείτε ένα οξύμετρο δαχτύλου οικονομικό, αλλά αξιόπιστο, για αποκλειστικά οικιακή χρήση, μπορείτε να επιλέξετε από την ποικιλία απλούστερων μοντέλων που σας παρουσιάζουμε στο tsagiannidis.gr.  Δείτε τις επιλογές και καταλήξτε στο οξύμετρο δαχτύλου που σας εξυπηρετεί.

Το eshop μας  tsagiannidis.gr διαθέτει ποικιλία σε είδη κατοίκον νοσηλείας, σε ανταγωνιστικές τιμές και με την καλύτερη εξυπηρέτηση. Εμπιστευθείτε μας...