Καλέστε τώρα

25310 20270

Μπορεί να μην ασχολείστε ιδιαίτερα με τα πόδια σας, αλλά αν έχετε διαβήτη, τα πόδια σας θα πρέπει να έχουν την πλήρη προσοχή σας.

Με την πάροδο του χρόνου, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να βλάψει τα νεύρα στα πόδια, προκαλώντας απώλεια αίσθησης. Πρόκειται για μια κατάσταση που ονομάζεται νευροπάθεια, και μπορεί να την αισθανθείτε σαν κάψιμο, πόνο ή μυρμήγκιασμα.

Επίσης, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα καταστρέφει τις αρτηρίες, μειώνοντας τη ροή του αίματος στα πόδια σας. Αυτό μπορεί να εμποδίσει τις τυχόν πληγές να επουλωθούν, επειδή τα θρεπτικά αιμοσφαίρια δεν μπορούν να φτάσουν εκεί που χρειάζονται. Τα τραύματα εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε έλκη, σε ανεξέλεγκτη μόλυνση ή ακόμα και σε ακρωτηριασμό.

Η ύπαρξη διαβήτη δεν σημαίνει ότι είναι δεδομένες οι επιπλοκές στα πόδια σας. Απλά σημαίνει πως έχετε έναν επιπλέον σοβαρό λόγο για να παρακολουθείτε την υγεία των ποδιών σας στενά.

Να επιθεωρείτε τα πόδια σας κάθε μέρα και αναζητήστε φροντίδα άμεσα εάν έχετε τραυματισμό στο πόδι. Βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός σας, ελέγχει τα πόδια σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Γρήγορες συμβουλές για την σωστή φροντίδα των ποδιών:

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε τα πόδια σας υγιή.

  • Προσέξτε τον διαβήτη σας. Συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να διατηρήσετε τη γλυκόζη του αίματός σας στα επιθυμητά όρια.
  • Μάθετε να ελέγχετε τα πόδια σας κάθε μέρα. Κάντε το μετά το βούρτσισμα των δοντιών σας , εντάξτε το στην καθημερινότητά σας. Ελέγξτε τα πόδια σας για τυχόν κόκκινα σημάδια, κοψίματα, πρήξιμο, κάλους  και φουσκάλες. Εάν δεν μπορείτε μόνοι σας, χρησιμοποιήστε έναν καθρέφτη ή ζητήστε βοήθεια από κάποιον.
  • Βάλτε σωματική δραστηριότητα σε κάθε ημέρα. Ακόμα και ένα δεκάλεπτο είναι καλύτερο από το τίποτα!
  • Φορέστε καλά, μαλακά, ανατομικά παπούτσια χωρίς ραφές που να πληγώνουν το πόδι σας.  Προτιμήστε να αγοράσετε καινούργια παπούτσια στο τέλος της ημέρας και όχι πρωινές ώρες (τα πόδια μας το απόγευμα είναι πιο πρησμένα από ότι το πρωί).  Φορέστε τα καινούργια σας παπούτσια για 1 με 2 ώρες την ημέρα για αρχή.Η σωστή στήριξη εσωτερικά του παπουτσιού είναι σημαντική επίσης. Σας προτείνουμε τα πέλματα Lynco, τα οποία είναι αξεπέραστα μαλακά και λειτουργικά!
  • Να πλένετε τα πόδια σας κάθε μέρα. Στεγνώστε τα προσεκτικά, ειδικά μεταξύ των δακτύλων.
  • Κρατήστε το δέρμα μαλακό και απαλό. Βάλτε μια ποιοτική κρέμα ποδιών, αλλά όχι ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών σας.
  • Επιθεωρήστε και κόψτε προσεκτικά τα νύχια σας. Κόψτε τα νύχια σε ευθεία γραμμή. Είναι πιο ασφαλές να χρησιμοποιείτε λίμα .Ελέγξτε αν υπάρχουν ανωμαλίες ή μύκητες! Αν κάποιο νύχι έχει μπει μέσα απευθυνθείτε σε ειδικό. ((ποδολόγος - ποδίατρο -ποδοθεραπευτή ή εξειδικευμένο νοσηλευτή).
  • Προστατέψτε τα πόδια σας από το πολύ ζεστό και το πολύ κρύο. Δοκιμάστε το νερό με το χέρι σας πριν βάλετε τα πόδια σας σε αυτό, όπως θα κάνατε πριν βάλετε ένα μωρό. Το χλιαρό νερό, θερμοκρασίας 37ο C, είναι το καταλληλότερο. Αποφεύγετε επίσης να τοποθετείτε τα πόδια σας πολύ κοντά σε φωτιά , σε θερμάστρες και μην τα αφήνετε πολύ ώρα στον ήλιο για να μην υπάρχει κίνδυνος σοβαρών εγκαυμάτων.
  • Φροντίστε το αίμα να ρέει στα πόδια σας. Ανυψώστε τα πόδια σας όποτε μπορείτε, όταν κάθεστε. Κουνήστε τα δάχτυλα των ποδιών σας και τους αστραγάλους σας πάνω και κάτω για μερικά λεπτά, δύο ή τρεις φορές την ημέρα. Μην κάθεστε σταυροπόδι, ή τουλάχιστον όχι για πολύ ώρα.

Και μια εξτρά συμβουλή!!!  Μην καπνίζετε! Το κάπνισμα δεν μπορεί να συνυπάρξει με τον σακχαρώδη διαβήτη. Όλοι ξέρουμε ότι το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία, αλλά στη περίπτωση του διαβητικού ασθενή τα πράγματα είναι ακόμα πιο σοβαρά για την υγεία του. Οι βλάβες που προκαλεί στη διαβητική μικροαγγειοπάθεια, δεν διορθώνονται, ούτε με φάρμακα, αλλά ούτε με χειρουργείο.

Ξεκινήστε σήμερα! Μην το αμελείτε! Ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα που θα σας βολέψει, για να ελέγξετε τα πόδια σας. Αν ανακαλύψετε οτιδήποτε που δεν είναι φυσιολογικό στο πόδι σας μην προσπαθήσετε να το θεραπεύσετε μόνοι σας. Ενημερώστε τον Διαβητολόγο σας ή το Διαβητολογικό Κέντρο που σας παρακολουθεί.

Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτόν τον ιστότοπο παρέχονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν προορίζονται  για να αντικαταστήσουν την διαβούλευση με τον ποδίατρο, τον γιατρό ή άλλο επαγγελματία υγείας. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την υγεία σας.