Κρεβάτια νοσηλείας. Οι σωστές λύσεις για την φροντίδα στο σπίτι.

Κρεβάτια νοσηλείας. Οι σωστές λύσεις για την φροντίδα στο σπίτι.

Όλοι γνωρίζουμε, συμπάσχουμε και κατανοούμε ως ένα βαθμό τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποι μας, που χρειάζεται για ποικίλους λόγους υγείας να νοσηλευτούν στο σπίτι για μικρό, μεγαλύτερο διάστημα ή στην περίπτωση των περισσότερων ηλικιωμένων - και δυστυχώς αρκετών ανθρώπων σε νεαρότερη ηλικία - για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Η πραγματικότητα όμως αυτής της κατάστασης και η επιρροή της στην καθημερινότητα μας, γίνεται συνειδητή, μόνο όταν η κατ' οίκον νοσηλεία γίνει προσωπική μας υπόθεση, όταν κάποιο θέμα υγείας χτυπήσει την δική μας πόρτα. Τότε είναι που ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη πρόκληση. Να αναπροσαρμόσουμε την ζωή μας σύμφωνα με μια νέα κατάσταση και να μπορέσουμε να βγούμε νικητές. Γιατί όλοι έχουμε δικαίωμα στις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης, ειτε είμαστε φροντιστές ή παθούντες. Πρέπει να γνωρίζουμε πώς θα διευκολύνουμε απλές και πολύπλοκες διαδικασίες, ώστε να βιώνουμε μια πιο ήρεμη και σίγουρα πιο αξιοπρεπή καθημερινότητα.

Κρεβάτια Νοσηλείας

Ξεκινώντας λοιπόν από την πρώτη μέρα που θα μεταφέρουμε το αγαπημένο μας άτομο στο σπίτι, ανάλογα με την μορφή της πάθησης, πρέπει να φροντίσουμε το κρεβάτι που θα επιλέξουμε, να πληρεί κάποιες προϋποθέσεις.

Ιδίως σε περιπτώσεις ανθρώπων που υποφέρουν από ενοχλήσεις, πρέπει να μπορούμε να προσαρμόσουμε την στάση του σώματος, ρυθμίζοντας την πλάτη και τα πόδια ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν έναν ήρεμο ύπνο κατά την διάρκεια της νύχτας και να μειώνουμε τις πιέσεις και τις ενοχλήσεις κατά την διάρκεια της ημέρας.

Ηλεκτρικά Κρεβάτια

Βρείτε εδώ το ηλεκτρικό κρεβάτι που σας εξυπηρετεί... Βρείτε εδώ το ηλεκτρικό κρεβάτι που σας εξυπηρετεί...

Ένα ηλεκτρικό κρεβάτι δίνει την αυτονομία στον ασθενή να ρυθμίσει μόνος του τη θέση της πλάτης και των ποδιών, χωρίς την παρουσία του φροντιστή. Η ρύθμιση του ύψους ολόκληρου του κρεβατιού, που διαθέτουν τα ηλεκτροκίνητα κρεβάτια, διευκολύνει τη μετακίνηση του ασθενή από και προς το κρεβάτι. Επίσης βολεύει τους φροντιστές, ώστε να μη χρειάζεται να σκύβουν και να καταπονούν την μέση τους κατά την διάρκεια της περιποίησης.

Χειροκίνητα Κρεβάτια

Χειροκίνητα μεταλλικά κρεβάτια σε οικονομική τιμή. Χειροκίνητα μεταλλικά κρεβάτια σε οικονομική τιμή.

Τα χειροκίνητα κρεβάτια από την άλλη, αποτελούν σίγουρα πιο οικονομικές επιλογές και παρέχουν και αυτά όλες τις ρυθμίσεις με τα ηλεκτροκίνητα, ανάλογα με το μοντέλο, εκτός από την ρύθμιση του ύψους και την λειτουργία Anti-trendelenburg.

Ποιες είναι όμως οι πιθανές ρυθμίσεις που μπορεί να έχει ένα κρεβάτι νοσηλείας και σε τί ακριβώς χρησιμεύουν;

 

Ανύψωση της πλάτης:  Ο ύπνος με ελαφριά κλίση 30 με 45 μοιρών, ανάλογα με το πως νιώθει πιο άνετα ο καθένας, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα αναπαυτικός. Τα μονόσπαστα κρεβάτια διαθέτουν μόνο την ανύψωση της πλάτης.

Ανασήκωση των πoδιών:  Βοηθά σε περιπτώσεις με κυκλοφορικά προβλήματα των κάτω άκρων. Ξεκουράζει, ανακουφίζει και μειώνει το πρηξίμο και τους πόνους, γιατί βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Συνδυασμός ανύψωσης πλάτης και γόνατων: Μπορεί να μειώσει τον πόνο στο κάτω μέρος της μέσης σημαντικά.  Επίσης είναι η ιδανική στάση για διάβασμα, κατα την διάρκεια του φαγητό, για περισσότερη ξεκούραση και κατά την παρακολούθηση τηλεόρασης. Την παραπάνω ρύθμιση έχουν τα πολύσπαστα κρεβάτια.

Κάποια από τα ηλεκτρικά κρεβάτια έχουν και την λεγόμενη ρυθμίση Anti-Τrendelenburg κατά την οποία το κεφάλι βρίσκεται ψηλότερα από τα πόδια. Η θέση αυτή προσφέρει εξαιρετικά πλεονεκτήματα όμως πρέπει να χρησιμοποιείται πάντα υπό ιατρική επίβλεψη.  Βοηθά να εκτονωθεί η πίεση από κάποια σημεία του σώματος και διευκολύνει την αναπνοή σε υπέρβαρους ασθενείς.

Κάποιες από τις ασθένειες στις οποίες οι ρυθμίσεις των ποδιών και της πλάτης ευνοούν και προκαλούν ανακούφιση είναι η οστεοαρθρίτιδα, η ήπια αρθρίτιδα, η σπονδυλική στένωση, η εκφυλιστική σπονδυλολίσθηση, οι πόνοι στην μέση και τις κλειδώσεις, η κακή κυκλοφορία αίματος στα κάτω άκρα, στα συμπτώματα παλινδρόμησης ή στις καούρες κατά τις βραδυνές ώρες, σε άπνοιες και έντονο ροχαλητό.

Τα κρεβάτια της Burmeier, με την επένδυση ξύλου δίνουν μια νότα ζεστασίας στον χώρο σας. Τα κρεβάτια της Burmeier, με την επένδυση ξύλου δίνουν μια νότα ζεστασίας στον χώρο σας.

Όσον αφορά τώρα την αισθητική του κρεβατιού, υπάρχουν κι εδώ διάφορες επιλογές. Τα κρεβάτια με ξύλινο περίβλημα, δίνουν μια νότα ζεστασίας στον χώρο των αγαπημένων σας προσώπων και τους κάνει να αισθάνονται πιο άνετα Στο eshop μας μπορείτε να βρείτε κρεβάτια νοσηλείας του γνωστού οίκου Burmeier.

Οικονομικότερες επιλογές αποτελούν τα κρεβάτια νοσηλείας με πλαστικές μετώπες στο χρώμα του ξύλου και τέλος τα μεταλλικά κρεβάτια νοσηλείας με πλαστικές αποσπώμενες μετώπες η με σκέτο μεταλλικό σκελετό.

Στρώματα για κρεβάτια νοσηλείας 

Πολύσπαστο στρώμα από αφρολέξ - κοκοφοίνικα Πολύσπαστο στρώμα από αφρολέξ - κοκοφοίνικα

Τα κρεβάτια νοσηλείας, σε αντίθεση με τα κλασσικά κρεβάτια που χρησιμοποιουμε στα υπνοδωμάτιά μας, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τα συμβατικά στρώματα της αγοράς. Ανάλογα με το εάν το κρεβάτι είναι μονόσπαστο ή πολύσπαστο, θα πρέπει να φέρει και το αντίστοιχο στρώμα - συνήθως απο αφρολέξ ή αφρολέξ κοκοφοίνικα, ώστε να μπορεί να παίρνει κλίση μαζι με τον σωμιέ.

  • Στρώμα απο αφρολέξ: Αποτελεί την οικονομικότερη επιλογή. Τα στρώματα αυτά δεν έχουν μεγάλο πάχος για να μπορούν να υποστηρίξουν τις κλίσεις του εκάστοτε κρεβατιού και έχουν καλές ιδιότητες αερισμού και διαχείρισης της υγρασίας.
  • Στρώμα από κοκοφοίνικα: Ο κοκοφοίνικας είναι ένα φυσικό υλικό το οποίο προσφέρει στο στρώμα ορθοπεδικές και ανατομικές ιδιότητες.  Είναι ενδεδειγμένο υλικό για τον εξαερισμό, γιατί επιτρέπει την αναπνοή του στρώματος, με αποτέλεσμα να αποβάλλεται ευκολότερα η υγρασία. Επειδή ο κοκοφοίνικας είναι πιο σκληρό υλικό, τα στρώματα αυτά φέρουν σπασίματα στα ανάλογα σημεία για να παίρνουν τις κλίσεις του κρεβατιού.
Μαξιλάρι απαγωγής ποδιών. Βρείτε το εδώ... Μαξιλάρι απαγωγής ποδιών. Βρείτε το εδώ...

Εδώ, θα πρέπει να αναφέρουμε οτι υπάρχουν ειδικά μαξιλάρια για ιδιάζουσες περιπτώσεις, όπως για διαχωρισμό ή απαγωγή των ποδιών προς αποφυγή ελκών, με κλίση για την πλάτη και τα πόδια ή απλά για υποστήριξη, τα οποία μπορούν να σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα.

Βοηθήματα

Μια σειρά από έπιπλα και βοηθήματα κλίνης, όπως κομοδίνα, τραπεζάκια-αναλόγια, αναρτήρες, κάγκελα και βοηθητικές λαβές, μπορούν να συμπληρώσουν τον χώρο του υπνοδωματίου και συγχρόνως να καλύψουν τις ανάγκες των χρηστών.

Χρήσιμος δίσκος φαγητού με ανάκλιση. Βρείτε τον εδώ. Χρήσιμος δίσκος φαγητού με ανάκλιση. Βρείτε τον εδώ.

Τα παραπάνω αποτελούν συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν τις οδηγίες του γιατρού σας, ο οποίος είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας κατευθύνει ανάλογα με την πάθηση του ασθενούς.

Η καθημερινή μας επαφή στα καταστήματα λιανικής μας, με ανθρώπους που βρίσκονται στη θέση σας, οι προσωπικές μας εμπειρίες και τα προβλήματα που καλούμαστε να λύσουμε κάθε μέρα, σίγουρα μας δίνουν ήδη μια μεγάλη εικόνα για το πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε, γι' αυτό και πήραμε την πρωτοβουλία να ανεβάσουμε το παραπάνω άρθρο. Όμως κάθε σας παρέμβαση είναι ευπρόσδεκτη. Βοηθήστε μας να γίνουμε ακόμα πιο χρήσιμοι.


Αφήστε το σχόλιο σας
Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Απαιτούμενα πεδία *

Θα πρέπει να συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιό σας.