Ti είναι το λεμφοίδημα και πως αντιμετωπίζεται;

Ti είναι το λεμφοίδημα και πως αντιμετωπίζεται;

Το λεμφοίδημα είναι πρήξιμο που εμφανίζεται ιδιαίτερα στα άκρα και προκαλείται από την ανώμαλη συσσώρευση του λεμφικού υγρού.

Τί είναι όμως η λέμφος ;

H λέμφος είναι σωματικό μεσοκυττάριο υγρό. Πρώτη λειτουργία της είναι να βοηθάει στη θρέψη. Μια δεύτερη λειτουργία είναι η αποχέτευση και ο καθαρισμός, μεταφέροντας κύτταρα και διάφορες ουσίες, τα οποία δεν είναι απαραίτητα για την λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Τέλος αποτελεί μέρος του αμυντικού μηχανισμού του σώματος και δουλειά της είναι να καθαρίζει τους ιστούς από παθογόνους οργανισμούς. Είναι το κατεξοχήν διυλιστήριο του σώματος και βοηθάει στην αποβολή των άχρηστων ουσιών.

Από τι προκαλείται το λεμφοίδημα;

Αν το λεμφικό σύστημα ενός μέλους δεν έχει αναπτυχθεί καλά ή αν αποφραχθεί (δηλαδή, κλείσει εντελώς) από κάποια αιτία, τότε μπορεί να γίνει συσσώρευση ποσότητας λέμφου στο μέλος και να εμφανιστεί το λεμφοίδημα

Το λεμφοίδημα παρατηρείται είτε γιατί γεννηθήκατε χωρίς αρκετά λεμφαγγεία. (αυτό είναι το πρωτοπαθές λεμφοίδημα) ή από τραυματισμό, ουλή ή εκτομή στους λεμφαδένες (π.χ. μετά από χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού σε συνδυασμό με ακτινοβολία στην περιοχή).

Η έναρξη του λεμφοιδήματος είναι συχνά ύπουλη και προοδευτική και μπορεί να κάνει την εμφάνισή του σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση στους λεμφαδένες, μήνες ή ακόμη και χρόνια μετά την επέμβαση.

Οι γυναίκες προσβάλλονται τρεις φορές συχνότερα από τους άνδρες, και το αριστερό κάτω μέλος συχνότερα από το δεξί, ενώ τα άνω μέλη σπανίως.

Συμπτώματα

Στην αρχή το πρήξιμο παρατηρείται μόνο στο τέλος της ημέρας και υποχωρεί όταν ξαπλώνετε το βράδυ. Όμως, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, το υγρό μένει μόνιμα στο μέλος, με συνέπεια την αύξηση της μάζας του λίπους και τη δημιουργία ινώδους ιστού. Έτσι,το δέρμα παχαίνει και σκληραίνει, αλλά συνήθως χωρίς δερματικές αλλοιώσεις.

Μερικές φορές, μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα όπως ήπιος πόνος και αίσθημα βάρους ή σφιξίματος.

Το λεμφοίδημα μπορεί να γίνεται εντονότερο όταν ο καιρός είναι ζεστός, μετά από παρατεταμένη χρήση του μέλους ή πριν από την έμμηνο ρύση.

Επιπτώσεις

Αν το λεμφοίδημα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, θα οδηγήσει σε προοδευτική σκλήρυνση της περιοχής και κατόπιν σε λεμφοστατική ελεφαντίαση, η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλη αύξηση του οιδήματος, σε βαθμό τέτοιο που το άκρο να θυμίζει το άκρο ενός ελέφαντα, σκλήρυνση του δέρματος με την μορφή χόνδρων ή ανάπτυξη σαρκωμάτων.

Θεραπεία

Ανάλογα με το στάδιο του λεμφοιδήματος και την ταχύτητα της θεραπευτικής αντιμετώπισης προκύπτουν τα αποτελέσματα. Ακόμα και όταν δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί ολοκληρωτικά, υπάρχουν πολλοί θεραπευτικοί τρόποι που μπορούν να το ελέγξουν και να το περιορίσουν επιτυγχάνοντας ένα καλό αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα, ενώ απαλλάσσουν τον ασθενή από πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους.

Αν βάλετε τις κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης, ενώ το άκρο είναι πολύ πρησμένο, δεν θα εφαρμόσουν καλά και γι’ αυτό είναι σημαντικό προηγουμένως να μειώσετε το πρήξιμο με κάποιο τρόπο (π.χ. με ελαστική επίδεση ή με χρήση αντλίας διαλείπουσας συμπίεσης). Ακόμα και με σωστή εφαρμογή και παρά τη χρήση συμπιεστικών καλτσών μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι υπάρχει κάποιο πρήξιμο στο τέλος της ημέρας. Η συσκευή πρεσσοθεραπείας είναι μια μπότα με αεροθαλάμους που φουσκώνει και ξεφουσκώνει και αποστραγγίζει το υγρό από το μέλος. Η συσκευή χρησιμοποιείται συνήθως το βράδυ για να διώξει το υγρό που μαζεύτηκε παρά τη χρήση της κάλτσας.

Αν ο ιατρός σας πιστεύει ότι χρειάζεστε αυτή τη θεραπεία, καλό είναι να δοκιμάσετε μια τέτοια συσκευή πριν αποφασίσετε να την αγοράσετε. Στα καταστηματα Ιατρικά – Ορθοπεδικά Τσαγιαννίδης μπορείτε να νοικιάσετε την συσκευή για να δείτε τα αποτελέσματα της.

Η συσκευή πρεσσοθεραπείας διατίθεται με μανσέτα για άνω ή κάτω άκρο και ανάλογα με το μοντέλο υπάρχει διαθέσιμη και μανσέτα για την μέση.

Aποτελείται από θαλάμους αέρα και μια αντλία αέρα που προσφέρει μασάζ με συμπίεση για τα πόδια, τα χέρια ή τη μέση, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου καθώς και τον μεταβολισμό των ασθενών.

Κατ'αυτό τον τρόπο βοηθά να ξεπρηστείτε, καθώς ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα εφοδιάζεται από την περιφερική κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου.

Ανάλογα με την συσκευή μπορεί να γίνεται ταυτόχρονα σε δύο άκρα η θεραπεία, ώστε να μειώνεται ο χρόνος παραμονής του ασθενή στο μηχάνημα.

Είναι ιδανική για καθημερινή χρήση στο σπίτι.

Ενδείξεις:

 • Φλεβική θρόμβωση
 • Λεμφικό οίδημα
 • Σπασμοί
 • Σκλήρυνση φλεβών
 • Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια
 • Μετά από μαστεκτομή
 • Μετά από σοβαρά τραύματα με κάκωση μαλακών μορίων
 • Κάκωση νωτιαίου μυελού
 • Φλεβίτιδα ( φλεβική ανεπάρκεια )
 • Ισχιαλγία
 • Διαστρέμματα ή συντριπτικά κατάγματα
 • Σακχαρώδης Διαβήτης
 • Κυτταρίτιδα

Βρείτε εδώ την συσκευή πρεσσοθεραπείας για ταυτόχρονη θεραπεία δύο άκρων, η οποία διαθέτει και μανσέτα μέσης :

DL2002D Συσκευή Πρεσσοθεραπείας

Βρείτε εδώ την συσκευή πρεσσοθεραπείας τριών τμημάτων για θεραπεία ενός μέλους την φορά  με σύστημα εναλλασόμενης συμπίεσης τριών τμημάτων:

LEM Συσκευή Λεμφικού Μασάζ 3 Τμημάτων

Βρείτε εδώ την συσκευή πρεσσοθεραπείας δύο τμημάτων για θεραπεία ενός μέλους την φορά  με σύστημα εναλλασόμενης συμπίεσης δύο τμημάτων:

LEM Συσκευή Λεμφικού Μασάζ 2 Τμημάτων


Αφήστε το σχόλιο σας
Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Απαιτούμενα πεδία *

Θα πρέπει να συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιό σας.