Καλέστε τώρα

25310 20270

Ή αλλιώς οι δέκα χρυσοί κανόνες για την μέτρηση της αρτηριακής πίεσης… Η συστολική πίεση που είναι το πάνω νούμερο που εμφανίζεται στο πιεσόμετρο μας, και στην καθομιλουμένη το ονομάζουμε μεγάλη πίεση, απεικονίζει την πίεση που ασκείται στις αρτηρίες όταν η καρδιά χτυπά, συστέλλεται και ωθεί το αίμα προς το υπόλοιπο σώμα, ενώ διαστολική (το κάτω νούμερο) ή αλλιώς μικρή πίεση, ονομάζεται η πίεση που ασκείται στις αρτηρίες όταν η καρδιά χαλαρώνει ανάμεσα στους δύο παλμούς. Είναι σημαντικό οι τιμές που θα διαβάσουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβείς. Οπότε φροντίστε να ακολουθήσετε τους παρακάτω κανόνες για αξιόπιστα αποτελέσματα.

1. Πάντα να μετράτε την πίεσή σας, αφού έχετε χαλαρώσει για πέντε λεπτά. 

Αν λοιπόν απευθυνθείτε στο κοντινό σας φαρμακείο ή κατάστημα Ιατρικών, φροντίστε να καθίσετε σε απόλυτη ηρεμία για το λιγότερο πέντε λεπτά. Ακόμα και αν κάνετε καθιστική δουλειά γραφείου θα πρέπει να γνωρίζετε, πως και αυτού του είδους η εργασία μπορεί να αυξήσει την συστολική πίεση (μεγάλη πίεση στην καθομιλουμένη) του αίματος κατά μέσο όρο 6mmHg και την διαστολική (μικρή πίεση) κατά 5mmHg.

2. Μην καπνίζετε και μην καταναλώνεται καφέ για τουλάχιστον μια ώρα πριν κάνετε την μέτρηση. 

Μετά από το κάπνισμα ενός τσιγάρου η πίεση αυξάνεται περίπου κατά 10mmHg κι παραμένει αυξημένη για περίπου 30 λεπτά ακόμη. Καθώς μειώνεται η στάθμη της νικοτίνης, η πίεση αρχίζει να ελαττώνεται σταδιακά. Βέβαια, αν καπνίζετε 10-20 τσιγάρα την ημέρα ή περισσότερο, η πίεση παραμένει συνεχώς σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλο το 24ωρο. Όσον αφορά τον καφέ , ιδίως αν δεν πίνετε καθημερινά τον καφέ σας και δοκιμάσετε να πιείτε ένα φλυτζάνι καφέ, τότε η πίεσή σας θα βρεθεί αυξημένη είτε είστε υπερτασικός είτε όχι, οπότε καλού- κακού πιείτε τον καφέ σας τουλάχιστον μια ώρα πριν.  Να σημειώσετε βέβαια ότι καφεΐνη προσλαμβάνετε και όταν καταναλώνετε τσάι, αναψυκτικά ή και σοκολάτα κλπ.

3. Μην μετράτε την πίεσή σας αν αισθάνεστε έντονη την ανάγκη για ούρηση. 

Η γεμάτη ουροδόχος κύστη αυξάνει την αρτηριακή σας πίεση τουλάχιστον 10mmHg. Οπότε φροντίστε τις σωματικές σας ανάγκες προτού αρχίσετε την μέτρηση.

4. Πάντα να μετράτε την πίεση με γυμνό των άνω βραχίονα και με ίσια την πλάτη.

5. Αν μετράτε την αρτηριακή σας πίεση με πιεσόμετρο καρπού ,τότε φροντίστε η περιχειρίδα να βρίσκεστε στο ύψος της καρδιάς.

6. Μην μιλάτε και μην κινείστε κατά την διάρκεια της μέτρησης. Η ομιλία αυξάνει την πίεση σας κατά 6-7mmHg.

7. Πρέπει να γίνονται 2-3 μετρήσεις με μεσοδιάστημα 1-2 λεπτών. Η πρώτη μέτρηση συνήθως δεν είναι η πιο αξιόπιστη, όσο αξιόπιστο και να ‘ναι το πιεσόμετρό σας. Αφήνουμε ένα με δύο λεπτά για να επιτρέψουμε στη πίεση στα αγγεία να εκτονωθεί.

8. Φροντίστε να μετράτε την αρτηριακή σας πίεση πάντα την ίδια ώρα. Κατά την διάρκεια της ημέρας ένας άνθρωπος μπορεί να εμφανίσει έως και 100000 διαφορετικές τιμές αρτηριακής πίεσης, οπότε οι μεμονωμένες μετρήσεις δεν είναι αντιπροσωπευτικές. Μόνο η τακτική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης την ίδια ώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να μας δώσει την δυνατότητα να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα σωστά. Οπότε φροντίστε να επενδύσετε σε ένα ποιοτικό πιεσόμετρο , το οποίο να μπορεί να αποθηκεύει στην μνήμη της μετρήσεις σας. Στο tsagiannidis.gr μπορείτε να βρείτε σε προσφορά το εξαιρετικό πιεσόμετρο Veroval Duo Control II του οίκου Hartmann για να έχετε ένα αξιόπιστο εργαλείο σύμμαχο στο σπίτι σας.

9. Μπορείτε να μετράτε την πίεση σας τόσο στον δεξί, όσο και στον αριστερό βραχίονα. Παρατηρήστε όμως και αν σε έναν από τους δύο βραχίονες παρατηρείτε συνήθως μεγαλύτερη αρτηριακή πίεση, τότε σας συνιστούμε να μετράτε πάντα σε αυτόν.

10. Μετράτε την πίεση σας τακτικά, ακόμα και αν έχουν βελτιωθεί οι τιμές σας.