Γίνε και εσύ εθελοντής δότης μυελού των οστών

Γίνε και εσύ εθελοντής δότης μυελού των οστών

Χρειάζονται χιλιάδες εθελοντές για να σωθεί μια ζωή!

Πολύ εύκολα απευθυνόμενος στη μονάδα αιμοδοσίας του τοπικού σου νοσοκομείου ή συμπληρώνοντας μια απλή αίτηση διαδικτυακά, μπορείς εσύ να είσαι η λύση και το θαύμα που περιμένει ένας συνάνθρωπός μας, για τον εαυτό του, για κάποιο αγαπημένο του άτομο, για το παιδί του…

Κάθε 5’ ένας άνθρωπος διαγιγνώσκεται με έναν τύπο καρκίνου, συχνά λευχαιμία που είναι και η πιο συνήθης μορφή καρκίνου στα παιδιά.

Για πολλούς, η μόνη ελπίδα ζωής είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών από έναν εθελοντή δότη, με συμβατό ιστικό τύπο. Η εύρεση, όμως, δότη μυελού των οστών για έναν ασθενή είναι πολύ δύσκολη, δεδομένου ότι θα πρέπει τα δύο άτομα να είναι ιστοσυμβατά -κάτι εξαιρετικά σπάνιο δεδομένης της μεγάλης ποικιλομορφίας των ιστικών τύπων στους πληθυσμούς. Γι' αυτό και είναι τόσο σημαντικό να είμαστε πολλοί...

Λίγοι όμως γνωρίζουν, ότι πλέον η διαδικασία δωρεάς μυελού των οστών, δεν απαιτεί απαραίτητα χειρουργείο, αλλά μπορεί να γίνει μέσω αιμοδοσίας.  Τρεις ανασταλτικοί παράγοντες στο μυαλό μας είναι ο χρόνος, το κόστος και ο πόνος που μπορεί να αντιμετωπίσουμε. Πρέπει λοιπόν να τονίσουμε ότι η διαδικασία είναι απλή, ανώδυνη και ανέξοδη!!!

Βήμα 1ο

Συμπληρώνοντας την αίτηση στην παρακάτω ιστοσελίδα:

www.oramaelpidas.gr

θα σου σταλούν χωρίς να επιβαρυνθείς καθόλου  με έξοδα, ένα ενημερωτικό έντυπο, η αίτηση εγγραφής δότη μυελού των οστών και οδηγίες για τον τρόπο συλλογής του σάλιου σου, καθώς και τα απαραίτητα υλικά για να συλλέξεις μόνος σου το δείγμα (βαμβακοφόρος στυλεός). Τα αποτελέσματα της εργαστηριακής ανάλυσης, καταχωρούνται στο Εθνικό (ΕΟΜ) και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών (BMDW).

Βήμα 2ο

Μόνο εφόσον βρεθείς μελλοντικά συμβατός με έναν ασθενή, θα σου ζητηθεί να δωρίσεις μυελό των οστών, αφού πάλι επιβεβαιώσεις ότι εξακολουθείς να επιθυμείς να γίνεις δότης. Αρχικά, θα ελεγχθείς με απλές εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί η καλή κατάσταση της υγείας σου. Δεν επιβαρύνεσαι με έξοδα για καμία διαδικασία εξέτασης.

Βήμα 3ο

Δίνεις αίμα ή μυελό και σώζεις μια ζωή.

O τρόπος που θα δώσεις το μόσχευμα είναι πολύ απλός!

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος (80%) είναι δίνοντας αίμα από περιφερική φλέβα, αφού λάβεις για 4 μέρες ένα ειδικό παράγοντα που φυσιολογικά υπάρχει στον οργανισμό μας (δηλαδή χωρίς χειρουργείο και επίπονες διαδικασίες, επιστρέφοντας την ίδια μέρα σπίτι σου).

Ο δεύτερος είναι ο παραδοσιακός τρόπος λήψης μυελού των οστών, με παρακέντηση των οστών της λεκάνης, υπό αναισθησία στο χειρουργείο, χωρίς χειρουργική τομή. Συλλέγεται συνήθως το 5% του μυελού, το οποίο αναπληρώνεται πλήρως τις επόμενες ημέρες. Η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από μια ώρα. Η πλειοψηφία των δοτών αισθάνεται αρκετά καλά και μπορεί να φύγει μερικές ώρες μετά τη διαδικασία από το νοσοκομείο. Και οι δυο προαναφερόμενες διαδικασίες γίνονται στην κοντινότερη μεταμοσχευτική νοσοκομειακή μονάδα της περιοχής σου.

Για τις ημέρες που ενδεχομένως θα χάσεις από την δουλειά σου καθώς και για τα μεταφορικά και την διαμονή, επιβαρύνεται ο ασφαλιστικός φορέας του ασθενή, οπότε είναι επίσης ανέξοδο.

Μπορούμε να κάνουμε τη λευχαιμία -και άλλες πολύ σοβαρές νόσους- παρελθόν ΜΟΝΟ με ένα δείγμα σάλιου και λίγο αίμα.

Γίνε σήμερα εθελοντής δότης μυελού των οστών και χάρισε Ζωή!


Αφήστε το σχόλιο σας
Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Απαιτούμενα πεδία *

Θα πρέπει να συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιό σας.