Νεφρική ανεπάρκεια και μέδοθοι υποκατάστασης. Ενημερωθείτε.

Νεφρική ανεπάρκεια και μέδοθοι υποκατάστασης. Ενημερωθείτε.

Τα νεφρά μας είναι τα « φίλτρα» του οργανισμού μας. Όταν ο νεφρός βρίσκεται σε νεφρική ανεπάρκεια τρεις είναι οι μέθοδοι υποκατάστασης, η αιμοκάθαρση, η περιτοναϊκή κάθαρση και η μεταμόσχευση νεφρού

Και οι τρεις μέθοδοι χρησιμοποιούν κάποιου τύπου φίλτρο για τον καθαρισμό του αίματος, Το φίλτρο στην αιμοκάθαρση είναι τεχνητό, στην περιτοναϊκή κάθαρση φυσικό αλλά έκτοπο, και τέλος στην μεταμόσχευση απολύτως φυσικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις για την επιλογή της μεθόδου υποκατάστασης τον βασικότερο ρόλο παίζει η προτίμηση του ασθενή, ο οποίος θα πρέπει να ενημερώνεται αντικειμενικά για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μεθόδου.

Η αιμοκάθαρση

Χρησιμοποιείται το αίμα του ασθενούς και ένα φίλτρο καθώς και ειδικό διάλυμα υγρών μέσω του οποίου αποβάλλονται οι άχρηστες ουσίες που συσσωρεύονται στο σώμα και προσλαμβάνονται χρήσιμα συστατικά.

Η αιμοκάθαρση είναι μια διαδικασία χρόνια κι επαναλαμβανόμενη και γίνεται συνήθως στις μονάδες αιμοκάθαρσης. Η κλασσική αιμοκάθαρση έχει διάρκεια από 3 έως 5 ώρες και γίνεται τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Έτσι ο ασθενής πρέπει να συμβιβαστεί με το γεγονός οτι πρέπει περνά ένα σημαντικό κομμάτι του χρόνου του στη μονάδα νεφρού. Επίσης πρέπει να τηρεί βασικούς διαιτητικούς κανόνες και να λαμβάνει αρκετά φαρμακευτικών σκευάσματα.

Οι παρενέργειες της περιλαμβάνουν την χαμηλή πίεση, το αίσθημα κούρασης, πόνο στο στήθος, κράμπες στα πόδια, ναυτία και πονοκέφαλο. Τα συμπτώματα αυτά ονομάζονται και σύνδρομο αιμοκάθαρσης.

Η περιτοναϊκή κάθαρση

Χρησιμοποιεί ως φίλτρο το περιτόναιο του ασθενούς, Δημιουργείται έτσι ο περιτοναϊκός χώρος, που μοιάζει σαν ένα ελάχιστα φουσκωμένο μπαλόνι που κρατάμε μέσα στις παλάμες μας.  Μέσω της περιτοναϊκής κάθαρσης στην  ουσία  βάζουμε μέσα διάλυμα ηλεκτρολυτών ανάλογο, ώστε ο οργανισμός μέσω του περιτοναίου να παίρνει εκείνα που χρειάζεται και να αποβάλει ότι του περισσεύει συμπεριλαμβανομένου και νερού. Αφού έχει πραγματοποιηθεί αυτή η ανταλλαγή των βλαβερών ουσιών και του παραπάνω νερού, αφαιρούμε το διάλυμα και το αντικαθιστούμε με νέο. Για την προσπέλαση του περιτοναίου χρησιμοποιείτε ο περιτοναϊκό καθετήρα ο οποίος μένει στον ασθενή.

Η περιτοναϊκή κάθαρση είναι η δεύτερη συχνότερη μέθοδος υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας.

Δίνει μεγαλύτερη αυτονομία στον ασθενή, καθώς η μέθοδος γίνεται στο σπίτι και όχι σε μονάδα αιμοκάθαρσης. Μετά την εκπαίδευση του ασθενούς στη μέθοδο συνήθως απαιτείται μια επίσκεψη το μήνα στο νοσοκομείο. Η διαδικασία βέβαια απαιτεί ιδιαίτερη κινητοποίηση τόσο του ασθενούς, όσο και του περιβάλλοντός του. Είναι σημαντικό να υπάρχει ξεκάθαρη επιθυμία να το κάνει αυτό μόνος του ο ασθενής. Ακολουθεί εξαντλητική εκπαίδευση στην Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης, και ο ασθενής καθίσταται πρακτικά έτοιμος να αντιμετωπίσει το όποιο πρόβλημα μπορεί να ανακύψει.

Με την περιτοναϊκή, η κάθαρση και η αφαίρεση των υγρών γίνεται σταδιακά όλο το 24ωρο για αυτό και η διαδικασία μοιάζει περισσότερο με τη φυσιολογική λειτουργία των νεφρών.

Στα μειονεκτήματα της μεθόδου είναι η μόνιμη παρουσία του καθετήρα στην κοιλιακή χώρα, ο κίνδυνος για λοιμώξεις (περιτονίτιδα), η αύξηση του βάρους από την απορρόφηση γλυκόζης από το διάλυμα και η εμφάνιση κηλών του κοιλιακού τοιχώματος ή η επιδείνωσή τους.

Η μεταμόσχευση νεφρού 

Η μεταμόσχευση νεφρού αποτελεί, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, μια εξαιρετική επιλογή για τους ασθενείς. Το νεφρικό μόσχευμα μπορεί να προέρχεται από ζώντα ή δότη που έχει αποβιώσει. Η προσφορά μοσχευμάτων όμως, παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Με την μεταμόσχευση νεφρού αυξάνεται το προσδόκιμο επιβίωσης και σίγουρα υπάρχουν και καρδιοαγγειακά οφέλη. Βελτιωνεται σημαντικά η ποιότητας ζωής και σίγουρα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα κοινωνικοοικονομικά οφέλη.

Παρόλα αυτά, μετά από μία μεταμόσχευση μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές, όπως θρόμβωση νεφρικής αρτηρίας ή φλέβας του μοσχεύματος, καθυστερημένη λειτουργία του μοσχεύματος, λεμφοκήλη, ακόμα και απόρριψη του μοσχεύματος. Πρέπει να τονιστεί όμως ότι οι περισσότερες από τις πιθανές επιπλοκές αντιμετωπίζονται και σε καμία των περιπτώσεων δεν αναιρούν τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν της μεταμόσχευσης.

Στα καταστήματα Ιατρικών Τσαγιαννίδης μπορείτε να προμηθευτείτε όλα τα απαραίτητα υλικά για την περιτοναϊκή κάθαρση. Επισκεφθείτε τον χώρο μας για να σας κατατοπίσει το εξυπηρετικό προσωπικό μας. Πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό σας, είμαστε δίπλα σας για να σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίζετε αποτελεσματικότερα τα προβλήματα υγείας σας.

Βρείτε τα είδη που εξυπηρετούν τις δικές σας ανάγκες, όπως φορητές αναλογικές ζυγαριές κανταράκια ή φορητές ψηφιακές ζυγαριές κανταράκια , γάζες  και γάντια μιας χρήσης στο tsagiannidis.gr σε ανταγωνιστικές τιμές.


Αφήστε το σχόλιο σας
Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Απαιτούμενα πεδία *

Θα πρέπει να συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιό σας.