Καλέστε τώρα

25310 20270

Με αυτό το άρθρο, θέλω να μοιραστούμε μαζί μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε υγιείς ενώ δουλεύετε μπροστά στον υπολογιστή σας.

Ο υπολογιστής θα μπορούσε να θεωρηθεί ανθυγιεινός και στην πραγματικότητα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που τα επαγγέλματα τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με ένα PC, αντιμετωπίζουν ζητήματα υγείας που προέκυψαν από αυτήν την ενασχόληση. Λέγεται μάλιστα ότι η καθιστική ζωή είναι το νέο κάπνισμα.

Ο νούμερο ένα παράγοντας που επηρεάζει την υγεία σας αρνητικά λόγω του επαγγέλματός σας είναι το ότι κάθεστε πολλές ώρες σε ένα γραφείο. Το να κάθεστε φυσικά δεν θα σας σκοτώσει, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι η καθιστική ζωή είναι μεγάλο μειονέκτημα.

Σίγουρα έχετε νιώσει τις επιπτώσεις στην μέση σας, στην στάση σας , στους καρπούς, στα μάτια.... Ημικρανίες, αδυναμία συγκέντρωσης , απώλεια μνήμης, πόνοι στην μέση, πιάσιμο στον αυχένα, είναι λίγα από τα συμπτώματα που μπορεί ήδη να σας ταλαιπωρούν. Ευτυχώς, είναι εκπληκτικά εύκολο να κάνετε κάποιες μικρές καθημερινές αλλαγές και με ελάχιστη προσπάθεια να δείτε τεράστια διαφορά.

Συμβουλή # 1: Προστατέψτε τα μάτια σας.

Το να κοιτάμε τις οθόνες μας μας εκθέτει σε ανθυγιεινά ποσοστά του HEV φωτός. Από μόνο του, δεν είναι κακό, η κύρια πηγή HEV είναι άλλωστε ο ήλιος και το HEV φως είναι αυτό που κάνει τον ουρανό να φαίνεται μπλε. Ίσα-ίσα, η λήψη μπλε φωτός ενισχύει την εγρήγορση, τη μνήμη, τη γνωστική λειτουργία και τη διάθεση, όμως η πολύωρη έκθεση μας δουλεύοντας μπροστά στο PC, μας επηρεάζει αρνητικά.

Το φως HEV διασκορπίζεται ευκολότερα από το οποιοδήποτε άλλο φως και όλο αυτό το διάσπαρτο φως μειώνει την αντίθεση και δημιουργεί καταπόνηση των ματιών. Είναι επιζήμια για τους αμφιβληστροειδείς και προκαλεί αλλαγές παρόμοιες με την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή απώλεια όρασης. Εάν διαπιστώσετε ότι χρειάζεστε νέα γυαλιά κάθε χρόνο, το μπλε φως στο οποίο εκτίθεστε μπροστά στον υπολογιστή μπορεί να είναι ο ένοχος !!

Ρυθμίζοντας τη φωτεινότητα και τη θερμοκρασία χρώματος της οθόνης, αλλά και το μέγεθος των χαρακτήρων, μπορείτε να βοηθήσετε τα μάτια να παραμείνουν ξεκούραστα. Φροντίστε να βλέπετε το λευκό ως λευκό και όχι ως γκρι μπροστά στον υπολογιστή. Ο περιβάλλοντας φωτισμός θα πρέπει να είναι πιο χαμηλός σε φωτεινότητα σε σχέση με το φως της οθόνης σας.

Οι οθόνες που χρησιμοποιούμε αυξάνονται συνεχώς (tablets, smart phones, laptops, TV) οπότε οι επιστήμονες έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με την εργονομία που επηρεάζει τα μάτια μας (eye-gonomics). Σημαντικό ρόλο στην κούραση των ματιών παίζει η ανάλυση της οθόνης. Oι high definition οθόνες αποδεικνύονται πιο ξεκούραστες για τα μάτια λόγω καλύτερης ευκρίνειας απ’ ότι οι παλαιότερες οθόνες.

Επίσης κόπωση στα μάτια προκαλεί και η λανθασμένη απόσταση μεταξύ ματιών και οθόνης, καθώς και οι ρυθμίσεις της οθόνης μας. Με το σώμα σας στητό, εκτείνετε το βραχίονά σας. Η οθόνη σας θα πρέπει να βρίσκεται σίγουρα σε αυτήν την απόσταση.Η γωνία θέασης δεν πρέπει να ξεπερνά τις 35 μοίρες.

Για χάρη της οπτικής σας υγείας, κάντε μερικές ασκήσεις ματιών καθημερινά και χρησιμοποιήστε τον κανόνα 20-6-20. Κάθε 20 λεπτά, ρίξτε το βλέμμα σας σε ένα αντικείμενο περίπου 6 μέτρα μακριά για 20 δευτερόλεπτα. Επίσης κάποιες απο τις παρακάτω που παρατίθενται στην εικόνα είναι εξίσου ευεργετικές!

Σημαντικό είναι να φροντίσετε να ανοιγοκλείνετε αργά τα μάτια σας 10 φορές κάθε 20 λεπτά. Όσοι εργαζόμαστε μπροστά στον υπολογιστή, ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας λιγότερο - περίπου στο 1/3 από το πόσο θα έπρεπε να τα ανοιγοκλείνουμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το στέγνωμα και τον ερεθισμό των ματιών μας. Οπότε βάλτε τις ασκήσεις ματιών στο πρόγραμμα, για να προστατεύσετε ή να βελτιώσετε την κατάσταση.

Συμβουλη # 2: Προστατέψτε τους καρπούς σας.

Εάν χρησιμοποιείτε ένα παλιό πληκτρολόγιο με το οποίο πρέπει να ασκήσετε πολύ μεγαλύτερη πίεση και δύναμη, τα οποία βλάπτουν τις αρθρώσεις, τα δάχτυλα και τα χέρια σας, ήρθε η ώρα να επενδύσετε σε ένα οικονομικό μηχανικό πληκτρολόγιο.  Κυρίως λόγω των avid gamers, στράφηκε ξανά το ενδιαφέρον προς το μηχανικό πληκτρολόγιο. Ωστόσο η συγκεκριμένη κατηγορία βρήκε απήχηση και στο ευρύ κοινό που άρχισε να κατανοεί τα πλεονεκτήματα σε σχέση με τα πληκτρολόγια μεμβράνης. Κάτω από όλα τα πλήκτρα ενός μηχανικού πληκτρολόγιου βρίσκεται ένας μεταλλικός διακόπτης που χρησιμοποιεί ελατήριο για να επανέρχεται στη θέση του μετά το πάτημα του κάθε κουμπιού. Πέρα από την διαφορετική αίσθηση που προκαλεί αυτό και το χαρακτηριστικό “κλικ” που ισχυρίζονται πως απολαμβάνουν οι υπέρμαχοί του, προσφέρει μεγαλύτερη ταχύτητα στην πληκτρολόγηση, το οποίο ισούται με εξοικονόμηση κινήσεων.

Συμβουλή # 3: Βάλτε την κίνηση στην ζωή σας

Παρόλο που αυτή είναι ίσως η πιο προφανής συμβουλή, η άσκηση σε τακτική βάση είναι κάτι που πολλοί αγνοούν, αλλά για εμάς που καθόμαστε για οχτώ ώρες συνεχόμενα είναι απαγορευτικό. Κάνοντας κάποια μορφή άσκησης, θα δείτε πολλά οφέλη που θα σας κρατήσουν υγιή, ξεαγχωμένο και εστιασμένο.

Έτσι, κάντε μια βόλτα με τα πόδια ή με το ποδήλατο. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι ενήλικες που περπατούσαν για 40 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα για ένα χρόνο αύξησαν τον ιππόκαμπο του εγκεφάλου τους! Ο ιππόκαμπος είναι το μέρος του εγκεφάλου που σας βοηθά να δημιουργήσετε νέες μνήμες. Η μείωση του όγκου του ιππόκαμπου είναι ένα από τα πρώτα διαγνωστικά χαρακτηριστικά της νόσου Αλτσχάιμερ. Βοηθά επίσης στη ρύθμιση του αυτόνομου νευρικού συστήματος, καθώς και της διάθεσή σας. Εκτός από τα γνωστικά οφέλη, το περπάτημα για 20 λεπτά θα σας κάνει να κάψετε κατά μέσο όρο 70-140 θερμίδες. Άρα λοιπόν μόλις 40 λεπτά περπάτημα x 3 φορές την εβδομάδα ισούται με ανάπτυξη του εγκεφάλου και καλύτερη υγεία.

Εάν πηγαίνετε στη δουλειά με το ποδήλατο ή με τα πόδια, τότε ήδη είστε σε πολύ καλό δρόμο. Βάλτε ένα μισάωρο άσκησης με όποιον τρόπο σας ευχαριστεί στο πρόγραμμά σας, ιδίως αν η δουλειά σας είναι αγχωτική ή διανοητική.

Πάρτε το μεσημεριανό σας γεύμα έξω από το γραφείο, κάπου τουλάχιστον 10 λεπτά μακριά. Μέχρι να πάτε εκεί και να επιστέψετε, έχετε κάνει το μισό χρόνο περπατήματος σας για την ημέρα!

Αν θέλετε να βοηθηθείτε με κάποιο τεχνολογικό μέσο, τότε πάρτε ένα βηματόμετρο. Θα σας δείξει πόσα βήματα έχετε κάνει όλη την ημέρα. Σε μια οποιαδήποτε ημέρα, θα πρέπει να κάνετε τουλάχιστον 10.000 βήματα. Ή μπορείτε να το ρυθμίστε να σας ειδοποιεί να σηκώνεστε για μερικά squats ή stretches κάθε μιάμιση ώρα... Ορίστε εσείς τον τρόπο με τον οποίο θα βάλετε την κίνηση στην ζωή σας...

Συμβουλή #4: Κοιμηθείτε

Ο ύπνος είναι κάτι που το σώμα σας χρειάζεται για να ανακάμψει από την προηγούμενη ημέρα και να παραμείνει σε φόρμα. Το σώμα χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή της αδράνειας για να επανεκκινήσει το μυαλό και να αποκαταστήσει τυχόν ζημιές που έχετε υποστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη αρκετού ύπνου αυξάνει σημαντικά την εστίασή σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, βελτιώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και ενισχύει τη μνήμη σας. Οπότε μην αμελείτε το οχτάωρο που χρειάζεστε.

Συμβουλή # 5: Φροντίστε την στάση του σώματός σας.

Η κακή στάση σώματος είναι ένα κοινό πρόβλημα. Φροντίστε να έχετε ένα γραφείο εξοπλισμένο με άνετες, εργονομικές καρέκλες, ή αγοράστε ένα μαξιλάρι μέσης. Μπορεί να σας φαίνεται ασήμαντο, αλλά ο αριθμός των νέων που πάσχουν από χρόνιους τραυματισμούς που προκαλούνται από κακή στάση είναι ανησυχητικός.

Η στάση του σώματός σας βοηθιέται σημαντικά φορώντας ορθωτικά πέλματα Lynco  όταν περπατάτε, στέκεστε ή αθλείστε. Στην περίπτωση που αυτό είναι κάτι που θα σας ενδιέφερε, φροντίστε να φοράτε άνετα , ποιοτικά υποδήματα, ενσωματώνοντας μέσα τα πέλματα Lyncos της Aetrex που θα φροντίσουν την στάση σας και την ευθυγράμμιση του σώματός σας.

Συμβουλή # 6: Αποσυνδεθείτε

Ιδίως η μερίδα ανθρώπων που δουλεύει στον υπολογιστή, πρέπει να φροντίζει να αποσυνδέετε από οποιοδήποτε τεχνολογικό μέσο. Βάλτε τον υπολογιστή σας στην άκρη, απενεργοποιήστε το τηλέφωνό σας ή χαμηλώστε το και μείνετε μακριά από το διαδίκτυο. Αφήστε τις έξυπνες συσκευές σας στο σπίτι και να κάντε μια βόλτα στο πάρκο. Διαβάστε ένα βιβλίο πριν τον ύπνο αντί να περιηγηθείτε στο facebook. Το μυαλό σας θα σας ευχαριστήσει γι 'αυτό.

Αν σας φαίνονται πολλά αυτά που πρέπει να επανεξετάσετε, ξεκινήστε με λίγες αλλαγές καθημερινά. Σίγουρα βλέποντας βελτίωση, θα θέλετε κι εσείς να το πάτε ένα βήμα παραπέρα. Κάθε δουλειά έχει τις δυσκολίες της και σίγουρα η πολύωρη εργασία στον υπολογιστή μπορεί να μην φαίνεται επίπονη αλλά είναι. Μόνο εσείς γνωρίζετε πόσο σας επηρεάζει σωματικά και ψυχικά, οπότε κάντε μικρές προσαρμογές για μια καλύτερη υγεία.

Καλή αρχή!